Dr. Dt. Nilay Kara

SIKÇA SORULAN SORULAR

KANAL TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

Kanal tedavisi çok büyük bir oranda 1 yahut 2 seansta biter. Sadece dişte akut enfeksiyon varsa (apse ), ateş , halsizlik gibi sistemik belirtiler görülüyorsa kök kanallarının içerisine daha uzun süreler kalacak dezenfektan ilaçların konması gerekebilir. Böyle durumlarda da 3-4 seansda biter.

KANAL TEDAVİLİ DİŞİM AĞRIR MI?

Kanal tedavisi yapılan dişiniz ağrıyorsa önce hekiminize görünmelisiniz. Çünkü bazen kanal tedavisi yapılan dişin yanındaki yada karşıt çenedeki dişlerden aynı tarafta olanlardan biri ağrıyor olabilir. Diş hekiminiz muayenede ağrı kaynağını kanal tedavili dişiniz olarak belirler ise kanal tedavisi tekrarından diş çekimine kadar olan tedavi yöntemlerinden size uygun olanı seçip uygulayacaktır. Diş hekiminize gidene kadar olan süre içerisinde ağrıyan dişinizin olduğu tarafla sert gıdalar yememeli, dişe yada diş etine hiçbir madde koymamalısınız.

DİŞ BEYAZLATMA DİŞLERİME ZARAR VERİR Mİ??

Diş beyazlatmada kullanılan maddeler dişlere zarar vermez. Diş yapısındaki renkleşme yapan pigmentlere etki ederek diş renginin açılmasını sağlarlar. Böylece diş hekiminin kontrolünde yapılan bir beyazlatma işleminde dişler zarar görmez.

DİŞ NE KADAR BEYAZLAR?

Renklenmenin derecesine ve tipine bağlı olarak iki ya da üç ton beyazlayabilir.

HER DİŞE YAPRAK PORSELEN UYGULAMASI YAPILIR MI?

Yaprak porselen hemen hemen her hastaya uygulanabilmektedir. Diş gıcırdatma,tırnak yeme, kalem ısırma gibi parafonksiyonel alışkanlıkları olan hastalara uygulanmaları sınırlıdır. Bu parafonksiyonlar ve çenelerinizinizin kapanış biçimi değerlendirilerek karar verilir.

YAPRAK PORSELEN DİŞ DOĞAL OLUR MU?

Yaprak porselenler ile yapılan estetik uygulamalarımızda dişin doğal rengini yakalamaktayız.

DİŞ FIRÇALAMASINDAN SONRA DİŞLERİM KANIYOR, NE YAPMALIYIM?

Dişeti kanaması, dişeti iltihabının en önemli göstergesidir. Mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Dişeti tedavisi ve ağız hijyeni eğitimiyle bu sorunu ortadan kaldırıyoruz. 

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNDEN SONRA DAHA ÇOK TAŞ BİRİKİMİ OLUR MU?

Taş büyüdükçe dişeti çekilmesi artar ve bu dişeti sonradan geri gelmez ilerleyen zamanlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

DİŞTAŞI TEMİZLİĞİ DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?

Diştaşı temizliği ağız sağlığı açısından çok gereklidir. Taşların temizlenmemesi dişlere ve dişetlerine zarar verir.

İMPLANT UYGULAMASINDAN SONRA ŞİŞME OLUR MU?

Cerrahi sonrası oluşan şişlikler operasyonun sahasının büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Genellikle cerrahinin süresine, kişinin doku hassasiyetine göre değişiklik gösterir. Genellikle önemli bir şişlik olmaz. Morarma çok nadir görülebilir.

DİŞLERİMİ GECELERİ SIKIYORUM, TEDAVİSİ VAR MI?

Diş sıkmayı engelleyen gece plakları kullanılabilir. Bazı durumlarda çiğneme kaslarına yapılan botoks uygulamaları da etkilidir.

DİŞİM ÇEKİMİNDEN SONRA DİKİŞ ŞART MI?

Her diş çekiminde dikiş atılması gerekmez. Bazen yara yerinin büyüklüğüne dişeti dokusunun durumuna göre dikiş atılabilir. Bu da yara iyileşmesini çabuklaştırır.

20'LİK DİŞLER HEPSİ ÇEKİLMELİ Mİ? ÇEKİLMEZSE NE OLUR?

20’lik dişin çekim kararı muayene ile verilebilir. Normal bir şekilde sürmüş ve fonksiyonda olan 20 yaş dişlerinin çekimi eğer o bölgeler temizlenebiliyorsa gerekli değildir. Ancak tam sürmemiş 20 yaş dişleri komşu dişlere zarar verebilir ya da ağzın genel durumunu olumsuz etkileyebilir. Bu durumda dişin çekimine karar verilebilir.

HAMİLELERE DİŞ TEDAVİSİ YAPILIR MI?

Riskli olmayan tedaviler özellikle ikinci trimesterde (4.- 6.aylar) yapılabilir.

DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN FIRÇALAMA YETERLİ Mİ?

Bakteri plağı fırça ile ulaşamadığımız arayüzlerde de birikir. Bu bölgeler diş ipi ya da arayüz fırçası ile temizlenmelidir.

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEBİ NEDİR?

Ağız kokusunun en yaygın sebebi diştaşına bağlı oluşan dişeti iltihabıdır.Düzenli diş fırçalamamak ve diş çürükleri de ağız kokusu sebebidir. Tam sürmemiş 20 yaş dişlerinin etrafında biriken plağın temizlenmesi çok güç olduğu için de kötü bir kokuya sebep olur.

ANESTEZİ İĞNELERİ ZARARLI MI?

Lokal anestezi uygulaması genel anestezi komplikasyonlarının hiçbirini göstermez. Uygulama alaninı etkiler ve kullanılan ilacın belli bir yarılanma ömrü olduğu için kısa süre sonra vücuttan tamamen atılır. Hasta bilinçlidir ve tedavi sonrası koltuktan rahatlıkla kalkıp günlük hayatına dönebilir.

HASSASİYET NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erken dönemlerde, piyasada bulunabilen koruyucu ve hassasiyet giderici diş macunları yararlı olabilir. Yeterli etkinin sağlanabilmesi için uzun periyotlar süresince kullanılmaları gerekir. Eğer erozyon / abrazyon / çürük kavitesi mevcut ise dolgu yapılması gereklidir.

Son Makaleler

Ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirmelere makalelerden ulaşabilirsiniz.

Online randevu alarak tedavini planlayabilirsin.

Çevrimiçi randevu ile sizin uygun olduğunuz tarih ve saati belirleyebilir böylelikle tedavinizi planlamış olursunuz. Kullanıcı dostu panelimizde birkaç dokunuşla  sonuca ulaşarak rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.

Ertesinden teyit için kısa süre içerisinde ilgili çalışanımız tarafından aranıp randevu kesinleştirmesi yapılacaktır.

Randevularınız eposta ile size bildirilecek ve bir gün öncesinden hatırlatma araması yapılacaktır. Güzel gülüşler için randevu al.